Olemme naapurisi, ystäväsi ja hyvän arjen apurisi

Marika Purhonen, 47v, palveluvastaava Prisma Seppälässä, kahden lapsen äiti

”Olen seurannut ilolla keskimaalaisia, jotka ovat keskittäneet voimansa miettimään ja toteuttamaan keinoja, joilla pystymme huolehtimaan keskisuomalaisten kotien tarpeista vielä paremmin. Kauppa-apu-palvelu seitsemässä ruokakaupassa, ravintoloiden takeaway ja ABC:llä ruoan tilaaminen noutoparkkiruutuun ovat esimerkkejä siitä, että otamme rohkeasti käyttöön uusia toimintamalleja. Eri puolilla Keski-Suomea toimipaikoissamme mietitään, että mitä vielä lisäksi voisimme tehdä, jotta ihmisillä olisi hyvä olla.”

Abdelmoughit Rochdi, 34v, baarimestari ravintola Revolutionissa, yhden lapsen isä

”Olen ollut Lievestuoreella, Korpilahdella, Keljossa, Muuramessa ja Toivakassa eri ruokakaupoissa auttamassa työkavereita. Koen, että aikaisemmin me keskimaalaisetkin olimme ikään kuin erillisiä osastoja; oli ravintolapuolen porukka, hotellien osaajat ja kauppa-alan ammattilaiset. Nyt niitä osastoja ei enää ole. Nyt me olemme yksi Keskimaa ja kannamme vastuun Keski-Suomen ruoansaannista, olemme yhtenä rintamana auttamassa, eikä aikaisemmilla rooleilla ole merkitystä. Asiakkaatkin ovat tulleet kiittämään, että kiitos, kun olette tulleet meidän kauppaan auttamaan.”

Susanna Tähkävuori, 49v, liikennemyymälätyöntekijä Hirvaskankaan ABC:llä, kaksostyttöjen äiti

“Kun tieto lomautuksesta tuli, päätin lähteä auttamaan sinne, missä apua tarvitaan. Olisin voinut jäädä talvilomallekin, mutta voin lomailla myöhemminkin – koen niin tärkeäksi sen, että pääsen auttamaan. Olen ollut enimmäkseen Saarijärven S-marketissa, jossa jo ensimmäisen työpäivän jälkeen tunsin olevani osa tätä uutta perhettä ja minut otettiin sydämellisesti vastaan. ABC:n ja S-marketin kassajärjestelmät ovat hieman erilaiset, mutta kaikkeen tottuu. Asiakaspalvelu on kuitenkin ollut se minun juttuni jo parikymmentä vuotta.”

Lue Aben, Marikan ja Susannan haastattelut kokonaisuudessaan artikkelistamme:

Kannamme vastuun ruoan saatavuudesta

Kannamme Keskimaana vastuun ruoan saatavuudesta koko maakunnassa viidessäkymmenessä ruokakaupassamme. Verkostomme on laaja: ruokakauppamme sijaitsevat Korpilahdella, Muuramessa, Säynätsalossa, Vaajakoskella, Jämsänkoskella, Jämsässä, Joutsassa, Kanganiemellä, Lievestuoreella, Hankasalmella, Kuhmoisissa, Laukaassa, Petäjävedellä, Tikkakoskella, Keuruulla, Suolahdessa, Äänekoskella, Karstulassa, Viitasaarella, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Uuraisilla, Multialla, Haapamäellä, Toivakassa, Konginkankaalla, Hankasalmella, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Kivijärvellä, Kannonkoskella ja Jyväskylässä.

Turvaamme ruokakauppojen toiminnan työllistämällä tilapäisesti suljetuista ravintoloistamme, hotellista ja ABC-liikennemyymälöistä henkilökuntaa auttamaan kauppoihin. Lisäapua tarvitaan myös Seppälän Prismassa ja Mestarin Herkussa toimivan Kauppakassi-palvelun keräilyyn sekä seitsemässä ruokakaupassa avaamaamme Kauppa-apu-palveluun. Keskimaan Kauppa-apu on uusi ruoan tilaus- ja noutopalvelu, joka toimii ensimmäisessä vaiheessa Jämsän, Keuruun, Saarijärven, Äänekosken, Viitasaaren, Tikkakosken ja Vaajakosken S-marketeissa.

Huolehdimme asioinnin turvallisuudesta

Huolehdimme asioinnin turvallisuudesta tehostetusti jokaisessa toimipisteessämme. Asensimme kaikkien ruokakauppojemme ja toimipaikkojemme kassoille yhteensä 230 suojapleksiä maaliskuun aikana. Pyhitämme kauppojemme ensimmäisen aukiolotunnin riskiryhmiin kuuluville asiakkaille ja olemme pidentäneet ruokakauppojen aukioloaikoja, jotta asiakasvirtoja pystytään tasaamaan.

Jokaisessa toimipaikassamme on tarjolla käsidesipumput sisäänkäyntien yhteydessä. Arvioimme, että käsidesiä tulee kulumaan myymälöissämme satoja litroja viikoittain. Maaliskuun aikana ruokakauppojemme kassaosastojen lattiapintoihin on liimattu 380 tarraa osoittamaan turvallista jonotusetäisyyttä.

Laajensimme kaikkien S-marketien, Prismojen ja useiden Sale-myymälöiden aukioloaikoja erityisesti aamun tuntien osalta 14.4. lähtien. Esimerkiksi kaikki S-marketit palvelevat kello kuudesta puolilleöin maanantaista lauantaihin. Seppälän Prisma ja Laukaan S-market ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä, jotta pystymme tarjoamaan ihmisille mahdollisuuden asioimiseen silloin, kun ihmiskontaktien määrä on vähäisempi.

Tuemme lähiruokaa ja paikallisia kumppaneita

Lähiruoan saatavuuden varmistaminen ja lähituottajien tukeminen on meille erityisen tärkeää. Haluamme olla tuottamassa yhteistä hyvinvointia ja elinvoimaa alueellemme.

Osuuskauppa Keskimaalla on kumppanina noin 120 paikallista elintarvikealan yritystä. Myymälöidemme valikoimassa on noin 2000 keskisuomalaista tuotetta ja lisäksi ravintolamme käyttävät paikallisia raaka-aineita ruoanvalmistuksessa. Oman alueen tuotteet ovat meille tärkeitä niin eettisesti kuin ekologisestikin. Lähituotteet saapuvat meille ilman välikäsiä läheltä, joten tuoreus on taattu ja hiilijalanjälki on pieni lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta.

Olemme ylpeitä saadessamme edistää paikallisten kumppaneidemme menekkiä. Asiakaspalautteiden perusteella keskisuomalaisille tärkeimpiä paikallistuotteita ovat muun muassa maakuntamme marjat, vihannekset, juurekset, kananmunat, hunajat, leipomotuotteet ja lähivesien kalat.

Keskimaan vastuullisuus on konkreettisia tekoja

Tuotamme iloa Keski-Suomessa monin tavoin. Järjestämme vuosittain Ilo auttaa -kampanjan, jonka kautta olemme kohdistaneet satojatuhansia euroja paikallisille lapsille, nuorille, vanhuksille ja Keski-Suomen asukkaille.

Vuosien 2017–2018 yhteistyökumppaneitamme ovat olleet mm.

 • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry
 • Hope ry
 • SPR
 • Punainen Risti
 • Sotiemme veteraanit
 • Pelastakaa Lapset ry
 • Lasten Liike -iltapäiväkerhot
 • Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosastojen tuki Lastu ry
 • Keski-Suomen ensi- ja turvakoti

Vuoden 2019 aikana toteutimme Ilo auttaa -kampanjan, jonka avulla parannetaan Keski-Suomen ulkoilureittejä ja leikkialueita. Kohteet valmistuvat kesän ja syksyn 2020 aikana. Kohteita ovat:

 • Salamajärven kansallispuisto
 • Leivonmäen kansallispuisto
 • Kanavuoren luonnonsuojelualue
 • Metsähallituksen ylläpitämät tulentekopaikat (50 kpl)
 • Könkkölän alueen Lumo-ulkoilupolku
 • Lutakon Satamapuiston kuntoilupiste
 • Jämsänjoen yhtenäiskoulun leikkikenttä
 • Saarijärven monitoimihallin vieressä sijaitseva nuorten skeittipaikka

Kannamme vastuuta ympäristöstä ja henkilökunnasta

Osuuskauppa Keskimaan vastuullisuus näkyy myös ympäristöstä huolehtimisessa. Yksi S-ryhmän ilmastolinjausten tavoitteista on, että vuoteen 2030 mennessä kaupparyhmän kuluttama sähkö on pysyvästi uusiutuvaa energiaa. Teemme oman osuutemme, jotta omasta kotimaakunnastamme tulisi entistäkin parempi paikka elää.

Toimintakulttuurimme perustuu avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen. Sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen vastuullisuuden osa-alueilla erityisesti asiakastyytyväisyys, ympäristönäkökulmien huomioiminen ja henkilöstöstä huolehtiminen ovat toimitamme kehittämisen keskiössä.

Lue lisää vastuullisuusteoistamme vuoden 2019 vuosikertomuksestamme.