Ensi- ja turvakoti auttaa lapsia, aikuisia ja perheitä

Ensi- ja turvakoti auttaa lapsia, aikuisia ja perheitä

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti auttaa ja tukee vaikeassa elämäntilanteessa olevia lapsia, aikuisia ja perheitä. Ilo auttaa -lahjoitusvaroilla hankitaan Jyväskylän Kuokkalaan ensi syksynä valmistuvaan uuteen ensi- ja turvakotiin leikkipuisto, josta pääsevät iloitsemaan vuosien saatossa sadat lapset.

– Toimivat ja turvalliset kiipeilytelineet, keinut ja hiekkalaatikko tulevat olemaan leikkipuistossa varmasti kovassa käytössä. Puisto tuottaa meillä pidempään asuville sekä päiväseltään käyville lapsille valtavasti iloa ja riemunkiljahduksia, ja ovathan ulkoilu ja liikkuminen tärkeitä kasvun ja kehityksenkin kannalta. Kun leikkipuisto on omassa pihassa, sinne on helppoa ja turvallista mennä. Myös lasten ja vanhempien tapaamispaikkana puisto toimii erittäin hyvin, vastaavat ohjaajat Taina Lakanen ja Pirkko Kangasniemi arvioivat.

Lapsen etu edellä
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa palveluja pääosin keskisuomalaisille lapsille, aikuisille ja perheille.
Lähisuhdeväkivalta, päihde- ja mielenterveysongelmat sekä monenlaiset kriisit ovat asioita, joiden keskellä yhdistyksen asiakkaat usein elävät. Ensikodissa he ovat pääosin vauvaperheitä. Turvakodin puolellakin noin puolet on lapsiperheitä, tosin yksin apua hakevien asiakkaiden määrä on kasvussa.
– Aikuisista useilla on turvattomuuden kokemuksia omasta lapsuudesta. Autamme trauman ymmärtämisen kautta etsimään ongelmiin ratkaisuja ja yritämme valjastaa ihmisen sisäiset voimavarat käyttöön, ammattiauttajat kuvailevat.

Työssä lapsen etu on aina ykkösenä.
– Esimerkiksi pienen vauvan kanssa meillä asuvien vanhempien kanssa lähdetään opettelemaan ihan perusasioita: milloin nukutaan, milloin syödään ja milloin ulkoillaan. Arjen sujuvuuden lisäksi tavoitteena on luoda vuorovaikutteinen ja turvallinen suhde vanhemman ja lapsen välille.

Onnistumiset palkitsevat
Taina ja Pirkko kertovat työn olevan motivoivaa ja vaativaa samanaikaisesti.
– Palkitsevinta on kuulla, että entinen asiakas on selvinnyt ja aloittanut uuden turvallisen elämän. Ja kaikkein parasta on, kun lapset ovat päässeet irti väkivaltaisesti ympäristöstä, Pirkko miettii.

– On todella liikuttavaa nähdä, miten iloton ja apea vauva alkaa ottaa kontaktia, hymyillä ja kehittyä motorisesti. Lapsi on meidän tärkein asia, Taina jatkaa.

Näitä onnistumisen tarinoita jaetaan muun muassa ensi- ja turvakodin entisten ja nykyisten asiakkaiden retkillä sekä joulu- ja pihajuhlissa. Ilo auttaa -kampanjan 25 000 eurolla tuetaan myös näitä tapahtumia.