Lastu auttaa lasta

Lastu auttaa lasta

Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosastojen tuki eli Lastu ry. auttaa lapsia viihtymään potilaina sairaala-ajan pituudesta riippumatta sekä tukee vanhempia silloin, kun huoli lapsesta on päällimmäisenä mielessä.

– Lastu ry. panostaa keskussairaalan lastenosastojen viihtyvyyteen esimerkiksi leikki- ja harrastusvälineiden hankinnalla ja tukee vanhempien jaksamista erilaisella virkistystoiminnalla. Lastenosastoja olemme avustaneet myös laite- sekä opetus- ja hoitovälineistön hankinnassa, yhdistyksen hallituksen jäsenet Tiina Piili ja Antti Niskanen kuvailevat.

– Lastun merkitys on korostunut sitä mukaa, kun sairaalan omat käyttövarat ovat tiukentuneet, sairaanhoitajana lastenosastolla työskentelevä Tiina jatkaa.

Tukea ja huolenpitoa
Lapsi tarvitsee läheisten ihmisten tukea ja huolenpitoa tunteakseen olonsa turvalliseksi ja saadakseen mahdollisimman myönteisen kokemuksen sairaala-ajasta.
– Lapset ovat usein hyvin vähästä iloisia ja kiitollisia. Ikävän hoitotoimenpiteen jälkeen saatu pikkuauto tai värityskirja voi olla juuri se asia, joka jää tilanteesta päällimmäiseksi mieleen ja tekee kivusta tai huonosta olosta siedettävämpää. Myös sairaalaklovnin vierailu ilahduttaa. On tärkeää, että lapsi viihtyy, ja osastolle tuleminen ja siellä oleminen nostaa esiin positiivisia tunteita.

Kun lapsi sairastaa, myös vanhemmat tarvitsevat tukea arjesta selviytymiseen.
– Perheiden arkea helpottavat esimerkiksi tietyin kriteerein annettavat parkkiliput sairaalan pysäköintitaloon. Pysäköintikustannukset voivat olla taloudellisesti huomattava rasite perheelle silloin, kun esimerkiksi pienen keskosen kanssa vietetään sairaalassa pitkiä aikoja.

Suurin lahjoitus yrityksiltä
Vapaaehtoisvoimin toimivan Lastun tuki keskussairaalalle perustuu yksinomaan lahjoitusvaroihin.
– Hallintokulut on minimoitu, joten 97 prosenttia lahjoitusvaroista menee suoraan kohteeseen, Antti korostaa.

Ilo auttaa -kampanjan 25 000 euron tuella Lastu ry. järjestää vuoden 2019 aikana lastenosastoilla kuukausittain sairaalaklovnien vierailuja ja Pikku Kakkosen trubaduuri Tuomo Rannankari käy musisoimassa yhdessä lasten kanssa. Tukivaroilla hankitaan myös reippauspalkintoja, parkkilippuja pysäköintitaloon sekä pääsylippuja aktiviteettipuistoihin ja kylpylään.
– Iso kiitos ja kunnia Keskimaalle. Kyseessä on Lastun historian suurin yritykseltä saatu lahjoitussumma. Sen avulla tehdään paljon hyvää, Antti kiittelee.