Maakunnan ulkoilureittien kunnostaminen

Maakunnan ulkoilureittien kunnostaminen

Keskimaan asiakasomistajien Ilo auttaa -lahjoituskohteet ja kumppanit maakunnan ulkoilureittien kunnostamisessa:

  • Salamajärven kansallispuistossa tehdään hyvin lapsiperheille soveltuvasta Vasan kierroksesta luontopolku, joka kertoo metsäpeuroista. Reitillä uusitaan myös noin kilometrin verran pitkospuita.
  • Leivonmäen kansallispuistossa uusitaan Harjujärven esteettömän reitin pitkospuut ja katselutasanne. Reittiä voi kulkea myös pyörätuolilla sekä lastenrattaiden kanssa.
  • Kanavuoren luonnonsuojelualueen portaat uusitaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.
  • Hankitaan 50 kappaletta halkaisukirveitä Metsähallituksen ylläpitämille tulentekopaikoille Keski-Suomessa.

Näissä kohteissa kumppanina toimii Metsähallitus.

  • Lumo-ulkoilupolku kunnostetaan Könkkölän alueella.

Tässä kohteessa kumppanina toimii Green Care -keskus Könkkölä.

Ulkoilureittejä kunnostamalla iloa niin paikallisille kuin matkailijoille

Ilo auttaa -kampanjan lahjoitus käytetään useiden eri ulkoilureittien kunnostamiseen Keski-Suomen alueella. Kohteet on mietitty niin, että niistä olisi paljon iloa ja hyötyä sekä paikallisille ihmisille että matkailun edistämisen kannalta turisteille.
– Nämä ovat luonnonsuojelukohteita, joissa ihmiset ohjataan tietyille reiteille. Haluamme madaltaa ihmisten kynnystä lähteä luontoon tarjoamalla hyviä taukopaikkoja ja kauniita maisemia. Kansallispuistoissa ja luontopoluilla ei tarvita erityisiä retkitaitoja, vaan ne sopivat hyvin erilaisille ihmisille. Kansallispuistot muodostavat ihmisille turvallisen alustan lähteä luontoon, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen luontopalveluista valaisee.

Ilo auttaa -kampanjan lahjoitus käytetään kolmeen kohteeseen:

  1. Salamajärven kansallispuisto: Koirasalmen kämppäkartanon lähistöllä kunnostetaan pitkospuita ja toteutetaan luontopolkutauluja Vasan kierrokselle. Toiveena on, että myös lapsiperheet löytäisivät tämän kohteen. Luontopolkutaulussa kerrotaan mm. symbolisesta Salamajärven metsäpeurasta, jonka voi vaikka nähdä luontopolulla.
  2. Leivonmäen kansallispuisto: Harjujärven alueella kunnostetaan esteetöntä reittiä, joka sopii hyvin lapsiperheille rattailla kuljettavaksi ja liikuntaesteisille pyörätuolia käyttäville (tarvitsevat avustajan mukaan). Kansallispuistossa yhdistyvät järvi-, harju- ja suoluonto sekä mäntymetsät, ja se on helposti saavutettava kohde esimerkiksi Jyväskylästä käsin.
  3. Kanavuoren luontopolku: Luontopolulla kunnostetaan porrasrakenteita yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa. Jylhistä maisemista tunnettu luontopolku sopii vaikka iltalenkin paikaksi ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä.

Lisäksi lahjoituksella hankitaan halkaisukirveitä kansallispuistojen tulentekopaikoille Keski-Suomessa. Kirves on ehdoton väline, että tulet saa tehtyä, nuotiokahvit keitettyä ja makkarat  paistettua.

Peltonen lähettää kiitoksensa Keskimaalle ja asiakasomistajille:
–Metsähallitus haluaa kiittää mitä nöyrimmin. Tämä kertoo siitä, mikä meitä ihmisiä kiinnostaa tässä ajassa. Lahjoituksen kautta saadaan iloa mahdollisimman monelle ja tuetaan myös pieniä matkailuyrittäjiä. Tervetuloa katsomaan, kuinka Metsähallitus onnistuu tämän lahjoituksen toteuttamisessa.