Nuortentalolla kokoonnutaan torstaisin kokkaamaan ja syömään yhdessä

Nuortentalolla kokoonnutaan torstaisin kokkaamaan ja syömään yhdessä

Jyväskylässä Nuortentalo Katutasoon kokoontuu viikoittain joukko nuoria aikuisia yhteisen ruoan äärelle.
– Ruoanlaitto ja syöminen yhdessä on kivempaa kuin yksin kotona, perustelee liedellä porisevaa kattilaa hämmentävä nuori mies osallistumistaan Nuortentalon ruokatorstaihin.

Yhteinen ruoka on tärkeä osa 18-35-vuotiaille nuorille aikuisille suunnatun Nuortentalo Katutason toimintaa.

– Ruoanlaitto ja syöminen kokoavat ihmisiä yhteen taustoihin ja elämäntilanteisiin katsomatta. Samalla tutustutaan toisiin nuoriin sekä erilaisiin ruokakulttuureihin, opitaan edullisen ja terveellisen arkiruoan laittamista ja jaetaan omien bravuuriruokien reseptejä, vastaava nuorisotyöntekijä Hanna Lamberg kuvailee.

– Välillä tuunataan EU- ja ruoka-apukassien sisällöstä juhla-aterioita, joskus reseptin lähettää äiti Bangladeshista tai pohjana toimii 10 kilon lahjoituskurpitsa. Tiukkapipoista ei toiminta tällä porukalla ole, ja kynnys pidetään mahdollisimman matalana, hän jatkaa.

Tehdään ja opitaan yhdessä
Ruokatorstai-ryhmää ohjaa nuorisotyöntekijä/kokki. Osallistuminen ei vaadi keittiötaitoja tai edes yhteistä kieltä. Halu tehdä ja oppia yhdessä riittää. Joillekin torstai-illan ateria voi olla myös yksi harvoista viikon lämpimistä ruoista.

– Haluamme rohkaista kaikkia mukaan, jos uudet tuttavuudet ja päihteetön tekeminen kiinnostaa.

Päätös avustuksen käytöstä syntyi porukalla
Nuortentalo Katutason toiminnasta vastaa Jyväskylässä Diakonissalaitoksen säätiö. Talolla järjestetään vain nuorten itse suunnittelemia ja toteuttamia asioista.

– Vinkki Keskimaan Ilo auttaa -avustusmahdollisuudesta tuli nuorelta ja päätös hakemisesta sekä käyttökohteesta tehtiin yhdessä. Lahjoituksen turvin voimme nyt jatkaa ruokatorstaiden järjestämistä vuoden eteenpäin, Hanna Lamberg korostaa.

On tärkeää, että kävijöidensä näköisessä paikassa jokainen pääsee osallistumaan.

– Tavoitteina on yksinäisyyden vähentäminen, osallisuuden lisääminen, kulttuurien välinen tutustuminen sekä arjessa tarvittavien ja sosiaalisten taitojen opettelu vertaisuuteen perustuen.